Proširene vene - uzroci, simptomi, lečenje i preventiva

< Nazad Ažurirano 20.10.2023. Proširene vene - uzroci, simptomi, lečenje i preventiva

Vene imaju veoma važnu ulogu u našem organizmu-one prenose krv iz svih delova tela do srca i rade zajedno sa arterijama i kapilarima na pravilnoj cirkulaciji krvi. Jedna od bolesti venskog sistema jesu proširene vene. Sigurno ste čuli za ovu bolest okarakterisanu otečenim, plavo-ljubičastim venama. Pored toga što predstavljaju estetski problem, proširene vene mogu biti opasne po zdravlje ukoliko se adekvatno ne tretiraju.

U ovom članku objasnićemo šta su proširene vene, šta ih uzrokuje i koji su simptomi. Takođe ćemo pojasniti proces lečenja i predložiti određene mere preventive za smanjenje rizika od nastajanja proširenih vena.

Šta su proširene vene?

Proširene (varikozne) vene jesu bolest venskog sistema. Ova bolest nastaje kada se vene uvećaju, prošire i prepune krvlju. Najrizičniji deo tela za nastanak proširenih vena jesu noge, a zašto je to tako? Istraživanja su pokazala da jedino čovek oboleva od proširenih vena, a razlog bi mogao da leži u tome što je čovek jedino živo biće koje se kreće na dve noge i ima uspravni stav. Zbog toga naše vene imaju težak posao-šalju krv prema srcu uprkos dejstvu sile zemljine teže. Pored toga, noge su najudaljenije od našeg srca, te vene najčešće oslabljuju upravo u tom delu tela.

Koji su uzroci proširenih vena?

Uspravno kretanje definitivno ima uticaj na proširene vene. Međutim, koji su stvarni uzroci ove bolesti venskog sistema? Ima ih nekoliko:

Oslabljeni venski zidovi

Kada venski zidovi nisu dovoljno jaki, dolazi do njihovog širenja u određenim segmentima, što vremenom može oslabiti venske zaliske.

Oslabljeni venski zalisci

Vene imaju zaliske koji se otvaraju i zatvaraju kako bi se sprečio venski refluks, odnosno oticanje krvi „unazad“. Kada venski zalisci oslabe, dolazi do zadržavanja krvi u venama, što uzrokuje njihovo širenje.

Nedovoljna fizička aktivnost

Kod fizički aktivnih osoba, mišići na nogama „pomažu“ venskim zaliscima da pobede silu gravitacije i transportuju krv do srca. Kada je osoba često u stojećem ili sedećem položaju i nema dovoljno razvijene mišiće na nogama, nema dodatne podrške venama, te lakše dolazi do njihovog proširenja.

Genetika

Ukoliko u porodici imate osobe koje imaju proširene vene, velika je verovatnoća da ćete ih i vi imati. Naravno, moguće je smanjiti rizik ukoliko se posvetite preventivi. Fizička aktivnost i adekvatna ishrana su svakako odličan izbor.

Pored ovih uzroka, postoje i određeni faktori rizika na koje treba obratiti pažnju. Na primer, proširene vene se često javljaju kod žena. Uzrok su uglavnom hormonske promene usled trudnoće, uzimanja kontraceptivnih pilula, ili menopauze.

Takođe, starije osobe su sklonije proširenim venama iz prostog razloga što venski zidovi i zalisci slabe tokom godina.

Ostali faktori rizika uključuju gojaznost, tumore, konstipaciju i konzumaciju cigareta.

Koji su simptomi proširenih vena?

Najočigledniji simptom proširenih vena jesu uvećane plavo-ljubičaste vene tik ispod površine kože.

Ostali simptomi mogu biti „teške noge“ (osećaj umora i slabosti u nogama, posebno nakon fizičke aktivnosti), svrab oko vena, bol, otok, kao i diskoloracija.

Kako se može smanjiti rizik od nastanka proširenih vena?

Postoje određene mere koje Vam mogu pomoći da smanjite rizik od nastanka proširenih vena.

Na primer, fizička aktivnost je od izuzetne važnosti. Danas veliki broj ljudi provodi dobar deo dana sedeći ispred kompjutera, gde sam položaj nogu otežava posao venama. Pored toga, mnogi rade stojeći, te je važno aktivirati se fizički nakon radnog vremena. Ovo ne mora biti težak trening ili trčanje. Šetanje, vožnja bicikla i joga su odlični načini da se telo pokrene i poboljša cirkulacija krvi. Ukoliko imate mogućnosti , kad god sedite probajte da podignete noge kako biste pomogli venama da urade svoj posao. Preporuka je da stavite jastuk kao potporu. Takođe, važno je „protegliti“ noge ukoliko provodite duži period sedeći. Napravite kratku pauzu svakih 15-20 minuta.

S obzirom na to da je gojaznost jedan od faktora rizika, bitno je voditi računa o kilaži. Ovo naravno ne znači da treba da se podvrgnete rigoroznim dijetama, već da uvedete zdravije navike što se tiče ishrane. Smanjite unos soli a povećajte unos vlakana i vitamina C. Obogatite svoju ishranu borovnicama, avokadom, cveklom, šparglom i đumbirom jer su ove namirnice bogate nutrijentima koji jačaju vene, poboljšavaju cirkulaciju i smanjuju rizik od oksidativnog stresa.

Takođe je preporuka da se ne nosi uska garderoba koja može narušiti cirkulaciju krvi. Izbegavajte visoke štikle i neudobnu obuću i trudite se da ne prekrštate noge dok sedite.

Kompresivne čarape za proširene vene možda neće sprečiti njihov nastanak, ali mogu pomoći u olakšavanju siptoma. One blago stežu noge i stvaraju pritisak, sprečavajući zadržavanje krvi i podržavajući pravilnu cirkulaciju.

Kada treba posetiti lekara?

U velikom broju slučajeva proširene vene ne predstavljaju ozbiljnu pretnju po zdravlje. Međutim, ukoliko su simptomi izraženi, bitno je javiti se lekaru. Proširene vene često ukazuju na određene probleme u našem organizmu, te se kao komplikacije mogu javiti obilno krvarenje, krvni ugrušci, ili venska tromboza.

Simptome nikako ne treba ignorisati. Nakon pregleda, lekar će predložiti najbolju opciju za lečenje. To često podrazumeva otklanjanje proširene vene klasičnom, radiotalasnom, ili laserskom metodom, a postoji i operacija vodenom parom.

Kako poliklinika As Medicus Biorezonanca može da pomogne?

Poliklinika As Medicus Biorezonanca ima moćno oružje za dijagnostiku i lečenje proširenih vena-Kvantnu medicinu.

Kvantna medicina predstavlja relativno novu granu medicine koja kombinuje znanje iz različitih oblasti, uključujući elektroniku, biofiziku, kvantnu fiziku, kao i zapadnu i istočnu medicinu. Zasniva se na verovanju da je čovek celina i nastoji da otkrije i leči sam uzrok bolesti, a ne samo simptome.

Svaka bolest ima četiri faze. Tokom prve dve faze pacijent zapravo ni ne oseća simptome, a u poslednjoj fazi je već neophodna terapija lekovima. Kvantna medicina ima moć da otkrije bolest upravo u ovim početnim fazama, dajući pacijentima mogućnost da preveniraju simptome.

Poliklinika As Medicus Biorezonanca za lečenje koristi dva moćna aparata Kvantne medicine: Termovizijski i Biorezonantni skener.

Termovizijski skener koristi termo kameru kako bi ustanovio promenu temperature u telu i na taj način identifikovao patološke promene. Nakon kompjuterske obrade lako se mogu videti narušene funkcije tkiva i organa. Kod proširenih vena obično se primećuju temperaturne promene na nogama.

Biorezonantni skener radi na principu 3D tehnologije i analizira svaki organ i sistem u našem telu. Može sa lakoćom utvrditi probleme sa cirkulacijom krvi i venama.

Kvantna medicina idealna je opcija za sve koji žele da izbegnu invazivne metode dijagnostike i lečenja. Potpuno je bezbedna za sve, pa čak i trudnice i decu.

Zakažite Vaš pregled već danas

Pored specijalista za Kvantnu medicinu, naša poliklinika zapošljava i vrhunske stručnjake iz različitih oblasti klasične medicine. Tako na jednom mestu možete obaviti sve potrebne preglede i izabrati metodu dijagnostike i lečenja koja Vam najviše odgovara.

Bilo da želite da zakažete pregled ili imate pitanja, naš tim će Vam rado pomoći! Kontaktirajte nas već danas.