Najčešće vaginalne infekcije

< Nazad Ažurirano 06.02.2022. Najčešće vaginalne infekcije

Vaginalne infekcije često uzrokuju neprijatnost i bol. Ukoliko se ove infekcije ne prepoznaju i ne tretiraju na vreme, mogu dovesti do niza problema koji se odražavaju na celokupno zdravlje. Iz ovog razloga bitno je obratiti posebnu pažnju na reproduktivno zdravlje i naučiti kako pravovremeno spoznati simptome.

U ovom članku otkrićemo Vam koje su to najčešće vaginalne infekcije i reći ćemo nešto više o simptomima, dijagnostici i procesu lečenja. Takođe, objasnićemo šta sve možete da uradite kako biste smanjili rizik od nastanka vaginalnih infekcija.

Najčešće vaginalne infekcije

Vaginalna flora sastoji se od organizama koji održavaju pH vrednost u vagini. Kada dođe do neravnoteže u vaginalnoj flori, nastaju infekcije. Vaginalne infekcije delimo u različite tipove u zavisnosti od toga šta ih izaziva. Od izuzetne važnosti je pravilno utvrditi o kakvoj infekciji je reč jer od toga zavisi lečenje.

Gljivične infekcije – Kandidijaza

Najčešća vaginalna infekcija koja se javlja kod žena jeste infekcija gljivicom kandida. Ova gljivica smatra se potpuno normalnim „stanovnikom“ vaginalne flore. Međutim, problem nastaje onog trenutka kada se kandida javi u većem broju i prodre u epitelne ćelije.

Smatra se da je Candida albicans odgovorna za najveći broj vaginalnih kandidijaza, dok je Candida glabrata na drugom mestu.

Određene okolnosti mogu doprineti razvoju kandidijaze kao što su korišćenje kontraceptivnih pilula ili antibiotika, hormonske promene usled trudnoće, dijabetes, ili oslabljen imuni sistem.

Simptomi

Glavni simptom vaginalne kandidijaze je uporan i neprijatan svrab u predelu vagine, najčešće praćen peckanjem i osetljivošću. Pored toga, može se primetiti otok i crvenilo vulve, osip i bol. Za kandidu je karakterističan i gust, beli vaginalni sekret koji često ima sirastu strukturu.

Mnoge žene primećuju da se simptomi pogoršavaju neposredno pre početka menstruacije. Tokom ovog perioda telo se priprema za menstruaciju, usled čega dolazi do pada imunog sistema.

Lečenje

Vaginalna kandidijaza najčešće se leči lokalnim antimikoticima. Ukoliko se utvrdi da kandida postoji i u drugim delovima tela, lečenju se pristupa nešto drugačije. Vaš doktor će vas pregledati i utvrditi koji je najadekvatniji pristup lečenju.

Prevencija

Najveći broj žena susrešće se sa vaginalnom kandidijazom nekoliko puta u životu. Nažalost, ova infekcija često je uporna i lako se vraća. Kako biste sprečile vraćanje ove neprijatne infekcije, potrebno je pridržavati se nekoliko važnih pravila.

Izbegavajte ispiranje vagine jer to remeti njenu prirodnu floru. Zatim, izbegavajte korišćenje agresivnih sapuna i gelova za tuširanje, kao i intimnih dezodoranasa. Ukoliko boravite na bazenu ili plaži, ponesite rezervni donji veš. Vlažan kupaći predstavlja idealnu sredinu za razvoj gljivica, te ga treba izbegavati. Ukoliko imate ili sumnjate da imate dijabetes, neophodno je dovesti nivo šećera u krvi u normalu.

Svakako treba raditi i na jačanju celokupnog imunog sistema.

Bakterijske infekcije

Samo ime govori nam da se radi o infekciji usled povećanja određenih bakterija u vaginalnoj flori. S obzirom na to da postoji više vrsta bakterijskih infekcija, podelićemo ih u nekoliko grupa.

Bakterijska vaginoza

U vagini prirodno postoje „dobre“ bakterije (laktobacili) koje je štite i održavaju adekvatan pH nivo. Kada je broj laktobacila u padu, a broj anaerobnih bakterija povećan (najčešće Gardnerella vaginalis), nastaje bakterijska vaginoza.

Simptomi

Karakterističan simptom bakterijske vaginoze jeste sivo-beličasti sekret jakog, neprijatnog mirisa. Pored toga, često se javlja peckanje, svrab i bol. U retkim slučajevima javlja se i bol pri mokrenju.

Lečenje

Antibiotici kao što su metronidazol i klindamicin najčešće se koriste u lečenju bakterijske vaginoze. Oni mogu biti u formi tableta ili vaginaleta. Pored toga, ginekolozi preporučuju korišćenje vaginalnih probiotika kako bi se uspostavila adekvatna vaginalna flora.

Tokom terapije ne preporučuje se upražnjavanje seksualnih odnosa.

Prevencija

Pošto nastanak bakterijske vaginoze još uvek nije potpuno jasan, teško je govoriti o konkretnim merama prevencije. Postoje preporuke koje mogu da smanje rizik od nastanka u nekoj meri, ali nisu garant da je osoba zaštićena.

Ukoliko želite da smanjite rizik od bakterijske vaginoze, potrebno je izbegavati korišćenje agresivnih sapuna i gelova za tuširanje. Zatim, ne treba koristiti mehanička kontraceptivna sredstva poput dijafragme i spirale. Naravno, uvek treba koristiti zaštitu tokom seksualnih odnosa kako bi se smanjila mogućnost prenosa infekcije.

Polno prenosive bakterijske infekcije

Određene bakterijske infekcije su polno prenosive, tj. prenose se putem nezaštićenih seksualnih odnosa. Takođe, mogu da pređu sa majke na bebu tokom porođaja. Najčešće infekcije ovog tipa su hlamidija, mikoplazma i gonoreja. Svaka od ovih infekcija uzrokovana je različitom bakterijom.

Ovakve infekcije opasne su jer se simptomi često „skrivaju“ nedeljama, pa čak i mesecima. Ukoliko se ne leče na vreme, infekcije mogu imati posledice po reproduktivno zdravlje.

Simptomi

Najčešći simptom ovih infekcija je beličasti, žuti, ili zelenkast sekret. Takođe, javlja se peckanje, bol, otok, a ponekad i krvarenje.

Lečenje

Sve tri spomenute infekcije leče se primenom antibiotika. Pošto se radi o polno prenosivim infekcijama, od najveće važnosti je da se oba partnera leče istovremeno. Ukoliko se to ne desi, infekcija će se ubrzo vratiti. Takođe, potrebno je apstinirati od seksualnih odnosa u toku i nekoliko dana nakon završetka terapije.

Virusne infekcije

Važno je spomenuti i česte virusne infekcije koje mogu uzrokovati niz problema po reproduktivno i opšte zdravlje. Najčešće vaginalne infekcije ovog tipa su humani papiloma virus (HPV) i herpes. Obe infekcije se najčešće šire polno prenosivim putem ili kontaktom kože i sluzokože.

Simptomi 

Genitalni herpes započinje bolom, oticanjem, peckanjem i svrabom u zahvaćenom predelu. Kasnije se javljaju bolni plikovi na vulvi, oticanje limfnih čvorova, a u nekim slučajevima javljaju se i glavobolja i temperatura.

Kod HPV-a se najčešće javljaju genitalne bradavice. Važno je napomenuti da postoji preko 100 vrsta ovog virusa, te da naš imuni sistem samostalno „ubije“ većinu njih. Međutim, određeni sojevi poput HPV 16 mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme poput raka grlića materice.

Lečenje

Nažalost, ne postoji konkretan lek za tretiranje herpesa. Određeni antivirusni lekovi mogu pomoći u kontroli simptoma, ali trenutno ne postoji trajno rešenje za izbacivanje virusa iz organizma.

Kod HPV-a se fokus stavlja na odstranjivanje genitalnih bradavica (kondiloma) kako bi se otklonila velika količina virusa iz organizma. Zatim naš imuni sistem preuzima kormilo i brani se od virusa. HPV virus je vrlo uporan i potrebne su godine kako bi se pacijenti izlečili.

Prevencija

Zaštićeni seksualni odnosi svakako su jedna od najbitnijih mera prevencije. U vreme trajanja bolesti potrebno je apstinirati od seksualnih odnosa.

Za prevenciju HPV-a izuzetno je bitno jačati imuni sistem kako bi mogao da se izbori sa virusom. Pored toga, postoji i vakcina protiv dva HPV tipa (16 i 18) koji su najčešći uzročnici raka grlića materice. Iako ova vakcina ne spada u obaveznu imunizaciju, preporučuje se devojčicama koje još nisu stupile u seksualne odnose.

Kako Kvantna medicina može da pomogne?

Puno žena ima strah od neprijatnosti tokom ginekoloških pregleda, te godinama odlažu odlazak kod ginekologa. Upravo u ovakvim situacijama Kvantna medicina predstavlja idealno rešenje.

Kvantna medicina je neinvazivna grana medicine koja se vodi time da je sve oko nas razmena elektromagnetnih talasa, uključujući i naš organizam. Kada dođe do poremećaja razmene informacija između ćelija, tkiva i organa, to je početak nastajanja bolesti. Dok klasična medicina može da primeti ove promene tek u njihovim kasnijim fazama, Kvantna medicina to može da uradi već na samom začetku bolesti. Tako Kvantna medicina može da otkrije vaginalne infekcije čak i pre nego što se pojave simptomi.

Dijagnostika se radi najsavremenijim aparatima poput Termovizijskog i Biorezonantnog skenera. Kombinacijom ovih aparata pregleda se celokupan organizam i utvrđuju promene.

Poliklinika As Medicus Biorezonanca nudi pacijentima mnogo više od Kvantne medicine. Ova pokliklinika je prva poliklinika u Srbiji za integrativnu medicinu. To znači da se kombinacijom Kvantne i klasične medicine dobijaju najbolji rezultati kako u dijagnostici, tako i u terapiji. Svakom pacijentu pristupa se individualno i u celini.

Pored sertifikovanih stručnjaka za Kvantnu medicinu, u našem timu imamo ginekologe sa dugogodišnjim iskustvom. Korišćenjem Kvantne i klasične medicine možemo pomoći u ranom otkrivanju vaginalnih infekcija, kao i drugih oboljenja i poremećaja.

Naš tim poseban akcenat stavlja na edukaciju i prevenciju. Kontaktirajte nas ukoliko imate bilo kakva pitanja i nejasnoće u vezi sa reproduktivnim zdravljem. Biće nam zadovoljstvo da odgovorimo na sva pitanja i pružimo informacije u vezi sa načinima dijagnostike i terapije u našoj poliklinici.