Menopauza

< Nazad Ažurirano 21.08.2019. Menopauza

Žene u četrdesetim godinama lagano ulaze u menopauzu koja nosi drastične promene i na telu i u duši. Prva briga jeste očuvanje zdravlja kostiju i skeleta jer se povećava rizik od nastanka osteoporoze. 

U ovom životnom dobu usporava se metabolizam što rezultira gojenjem pa je neophodna promena navika u ishrani i veća fizička aktivnost ali svakako po preporuci nutricioniste i fizijatra. Neraspoloženje, nezadovoljstvo, osećaj nedostatka energije i stalnog umora takođe prate ovaj period.

Prioritet je svakako u ovom životnom dobu briga o zdravlju pa je neophodno uraditi kompletan sistematski pregled sa hormonskim statusom i laboratorijskom analizom krvi. Ako imate prekomernu težinu, sedeći način života i hroničan stres spadate u rizičnu grupu za obolevanje od dijabetesa pa vam je svakako potrebna konsultacija endokrinologa. U ovom periodu je neophodan i redovni pregled dojki.

Naša poliklinika pruža mogućnost da se u roku od jednog sata kompletno pregleda ceo organizam putem Biorezonantnog i Termovizijskog skenera koji kao veliki sistematski pregled obuhvata sve organe i sisteme. Pri tome, obe metode su neinvazivne, bez zračenja i kontrasta i sa velikom preciznošću se mogu uočiti promene na dojkama.

Još jedan jako dobar, preventivan klinički metod jeste Darkfield mikroskopija ili sken mikroskop žive kapi krvi kojim su vidljive promene u krvi (plazme i krvnih elemenata). Ova metoda daje indikacije za preventivno delovanje, adekvatnu promenu ishrane i primenu antioksidanata i biljnih preparata što značajno smanjuje rizik od pojave bolesti.

Zbog prirodnih promena u organizmu, kao i sedećeg načina života, kondicija i pokretljivost tela polako slabe pa se prvo javljaju bolovi u lumbalnom i vratnom delu kičme. Zato je neophodan pregled fizijatra koji određuje adekvatne vežbe za očuvanje koštano-zglobnog sistema. 

Pored neinvazivne dijagnostike i klasičnog načina lečenja, u poliklinici As Medicus primenjujemo Mikrorezonantnu terapiju kojom delujemo na celokupnu patologiju pacijenata kako u menopauzi tako i kod multimorbiditeta tj. istovremenog prisustva više bolesti.