Cistitis – Šta ga uzrokuje i kada posetiti lekara?

< Nazad Ažurirano 11.04.2022. Cistitis – Šta ga uzrokuje i kada posetiti lekara?

Iako uglavnom nisu komplikovane, infekcije urinarnog trakta itekako mogu biti neprijatne. One pogađaju i odrasle i decu i često su vrlo uporne. Jedna od takvih infekcija je i cistitis. Ovaj termin se često koristi i za infekcije i iritacije donjeg urinarnog trakta, ali se u stvari radi o infekciji jednog organa.

U ovom članku reći ćemo nešto više o cistitisu, njegovim uzrocima i simptomima, kao i faktorima rizika. Pored toga, objasnićemo kada je potrebno posetiti lekara i kako izgleda proces lečenja.

Šta je cistitis i koji su uzroci?

Cistitis se definiše kao infekcija bešike i predstavlja jednu od najčešćih infekcija urinarnog trakta. Ova infekcija je bakterijska, a najčešća bakterija koja uzrokuje cistitis u oko 90% slučajeva je ešerihija koli (Escherichia Coli) koja se nalazi u mikroflori digestivnog trakta. Problem nastaje onda kada ova bakterija napusti creva i mokraćnim kanalima „otputuje“ do bešike.

U normalnim okolnostima, kada mokrimo izbacujemo bakterije koje su dospele u bešiku. Međutim, kada bakterije ostanu u bešici, vrlo brzo se razmnožavaju i dovode do upale.

Iako su bakterije najčešći uzročnici cistitisa, važno je spomenuti i druge potencijalne uzroke. Naime, cistitis može nastati i kao posledica korišćenja određenih lekova poput ciklofosfamida. Neke komponente ovih lekova mogu izazvati upalu bešike.

Cistitis se može javiti kod pacijenata koji su podvrgnuti radijaciji karličnog predela. Takođe, upotreba katetera može dovesti do infekcije bešike. Postoji i takozvani hemijski cistitis koji nastaje usled osetljivosti na određene hemikalije u gelovima za tuširanje, sapunima, kupkama i drugim kozmetičkim sredstvima. Ove hemikalije kod nekih ljudi praktično izazivaju alergiju unutar bešike i dovode do upale.

Infekcija bešike se može javiti i kao komplikacija drugih bolesti poput dijabetesa, kamena u bubregu, uvećane prostate ili povreda kičmene moždine.

Ko je podložan cistitisu?

Od cistitisa mogu oboleti oba pola, bez obzira na godine. Međutim, žene su te koje najčešće obole od ove infekcije. Pretpostavlja se da između 20 i 40% žena dobije infekciju bešike bar jednom tokom života.

Šta čini žene podložnijim ovoj infekciji? Prosto rečeno, njihova anatomija. Naime, žene imaju mnogo kraću uretru (kanal kroz koji se izbacuje urin), te bakterije ne moraju dugo da putuju do bešike. Pored toga, kod žena je relativno kratak razmak između anusa i uretre, što takođe može doprineti bržem razvoju infekcije.

Cistitis se najčešće javlja kod seksualno aktivnih žena, ali se može pojaviti i kod devojčica. Upala bešike kod žena u menopauzi često može da preraste u hroničan problem usled disbalansa hormona. Povećan rizik od cistitisa postoji kod trudnica i žena koje koriste dijafragmu ili agresivna sredstva za ličnu higijenu.

Cistitis se retko javlja kod muškaraca sa normalnim urinarnim traktom. Kada se javi, uglavnom je to kao posledica uvećane prostate koja stvara pritisak na bešiku, te se određena količina mokraće zadržava u njoj i uzrokuje upalu. Infekcija bešike obično se javlja kod muškaraca starijeg životnog doba.

Simptomi cistitisa kod ljudi

Početak cistitisa je obično nagli, a najčešće se javlja učestalo i bolno mokrenje, kao i svrab tokom mokrenja. Neodgodiva potreba za mokrenjem je takođe jedan od čestih simptoma.

Pored toga, mogu se javiti simptomi poput promenjene boje ili neprijatnog mirisa mokraće, potrebe za mokrenjem noću i bola iznad pubične kosti. Iako ne tako očigledni, još neki simptomi mogu ukazati na cistitis. Ti simptomi su: bol prilikom seksualnih odnosa, umor, blago povišena temperatura i drhtavica.

Dijagnoza cistitisa

Lekari najčešće mogu da postave dijagnozu cistitisa već prilikom razgovora sa pacijentom o simptomima. Naravno, potrebno je i potvrditi dijagnozu laboratorijskom analizom urina. Kako bi analiza bila merodavna, neophodno je da pacijent poštuje određena pravila. Za analizu je najbolje odneti prvi jutarnji urin, a najpouzdanija metoda je metoda srednjeg mlaza. Dakle, prvi mlaz urina spira bakterije koje su prisutne u vagini ili na vrhu penisa, a koje mogu odvesti lekara u pogrešan pravac. Drugi, tj. srednji mlaz je idealan za analizu i potvrđivanje dijagnoze.

Urinokultura se radi kako bi se utvrdila vrsta bakterije prisutna u urinu.

Lečenje cistitisa

Blagi slučajevi cistitisa mogu proći sami od sebe, bez ikakve terapije. Međutim, treba imati u vidu da cistitis može izazvati infekciju bubrega, te se iz tog razloga preporučuje lečenje. Infekcija bešike obično se leči antibioticima koje prepisuje lekar na osnovu antibiograma. Najčešće su to amoksicilin, trimetoprim-sulfametoksazol i nitrofurantoin.

Postoje i neke metode lečenja koje pacijenti mogu primenjivati kod kuće, a koje pomažu u smanjenju ili otklanjanju simptoma. Stavljanje toplih obloga oko abdomena ili leđa može smanjiti bol i neprijatnost. Čaj ili sok od brusnice jedan je od najboljih prirodnih lekova za urinarne infekcije i toplo se preporučuje.

Kada posetiti lekara?

Pošto nekada blagi cistitis može proći bez terapije, važno je znati u kojim slučajevima je neophodno obratiti se lekaru. Ukoliko su simptomi jaki, pogoršavaju se, ili se iznenada pojave novi simptomi, od izuzetne važnosti je posetiti lekara. Povišena telesna temperatura, groznica, bol u leđima i mučnina su neki od simptoma kada se preporučuje javljanje lekaru.

Ako je pacijent u prošlosti imao infekcije urinarnog trakta i ponovo ima simptome tipične za infekciju, najbolje bi bilo da ode na lekarski pregled. Isto važi i za pacijente koji su imali cistitis i završili terapiju, a simptomi nisu otklonjeni.

Prevencija cistitisa kod ljudi

S obzirom na to da cistitis može biti vrlo neprijatan i uporan, važno je napomenuti da postoje određene mere prevencije koje mogu umanjiti rizik od ponovne infekcije.

Veoma je bitno unositi dovoljnu količinu tečnosti, najmanje litar i po do dva dnevno. Tečnost ne treba piti odjednom, već više puta u manjim količinama. Takođe, ne treba piti tečnost neposredno posle obroka. Zbog čega je tako važno piti dovoljno tečnosti? Razlog je vrlo jednostavan: unošenje tečnosti izaziva nagon za mokrenjem, a mokrenjem se ispiraju bakterije iz bešike. Savetuje se i mokrenje neposredno nakon seksualnog odnosa kako bi se isprale bakterije.

Kada osetite potrebu za mokrenjem, nemojte odlagati. Osim što se odlaganjem slabe mišići bešike, povećava se i rizik od infekcija.

Kod žena je izuzetno bitna pravilna higijena. Nakon nužde, treba se brisati od napred ka nazad, nikako obrnuto, kako bi se sprečilo širenje bakterija iz anusa. Posebnu pažnju treba posvetiti i izboru sredstava za higijenu. Korišćenje agresivnih gelova za tuširanje, sapuna, kupki i sprejeva može dovesti do iritacije i povećati rizik od infekcije. Ukoliko je žena podložna urinarnim infekcijama, savetuje se tuširanje a ne kupanje u kadi. Upotreba pamučnog veša i nošenje široke, tople garderobe su još neke mere prevencije.

Muškarci treba da izbegavaju sve ono što može iritirati prostatu, kao što su hladnoća, sedenje na hladnom, jaka, začinjena hrana, alkohol, gazirana pića, itd.

I muškarcima i ženama preporučuje se konzumiranje čaja ili soka od brusnice i borovnice.

Kako Kvantna medicina može da pomogne?

Kvantna medicina umnogome može da pomogne pacijentima sa cistitisom. Ova grana medicine akcenat stavlja na održavanju balansa celokupnog organizma korišćenjem neinvazivnih metoda dijagnostike i terapije.

U dijagnostičke svrhe, Kvantna medicina koristi najsavremenije aparate kao što su Termovizijski i Biorezonantni skener. Kada je reč o cistitisu, ova dva aparata utvrđuju prisustvo bakterija u organizmu i identifikuju infekciju. Najbolje od svega je što je dijagnostika potpuno neinvazivna i bezbedna za sve, uključujući i trudnice.

Što se tiče terapije, i ona je potpuno bezbedna i bezbolna. Najčešće se primenjuju Mikrorezonantna i Rikta terapija. Mikrorezonantna terapija „aktivira“ farmakolaboratoriju u našem telu i omogućava proizvodnju svega onoga što nam je potrebno za izlečenje. Rikta terapija bazira se na upotrebi lasera sa ciljem smanjivanja bola i poboljšanja cirkulacije. 

Naša poliklinika ponosi se time što je prva poliklinika za integrativnu medicinu u Srbiji. Pored specijalista Kvantne medicine, u našem timu su i urolozi. Kombinacijom Kvantne i klasične medicine dolazimo do najboljih rezultata za naše pacijente.

Znamo koliko cistitis može biti bolan i neugodan i sigurni smo da možemo da Vam pomognemo u ozdravljenju. Ukoliko imate bilo kakva pitanja u vezi sa procesom dijagnostike i lečenja u našoj poliklinici, ne oklevajte da nas kontaktirate.